“A great relationship is about two things. First; find out the similarities. Second; respect the differences. “

 

Water en vuur, kat en hond of; siamese tweeling?

In deze blog beschrijf ik , welke karaktereigenschappen een goede, of juist een slechte match zijn met elkaar. Dat wil overigens niet zeggen, dat twee botsende karaktereigenschappen geen relatie zouden kunnen hebben, maar dan is er misschien iets meer werk aan de winkel om het “gezellig” te houden.

Om te beginnen zijn er ontzettend veel karaktereigenschappen die in meer of mindere mate aanwezig kunnen zijn bij de mens.  Al deze eigenschappen hebben hun sterktes, maar ook hun allergieën, valkuilen en uitdagingen. Men noemt dit “kernkwadranten”. Het is ondoenlijk (en ook een beetje saai) om ze allemaal te beschrijven. Ik zal er een paar tussenuit pikken.

· Stel; je bent perfectionist. Dat kan een hele goede eigenschap zijn. Je maakt dingen af, wat je doet, doe je goed en je gaat niet voor een een zesje, maar altijd voor een tien. Echter, niet iederéén is een perfectionist. Een perfectionist irriteert zich vrij snel aan onverschilligheid. Mensen die nonchalant zijn en “niet zo nodig hoeven”. Een valkuil voor de perfectionist zelf is dat hij te hoge normen stelt voor zichzelf. Tijd voor ontspanning ziet een perfectionist bijna als tijdverspilling. In een relatie tussen een perfectionist en een onverschillig persoon ligt aan beide kanten een uitdaging. Namelijk; acceptatie. Iets anders zit er niet op. Accepteer dat de ander nu eenmaal dingen anders aanpakt dan jij….

· Of stel; je bent een heel zorgzaam persoon. Waarschijnlijk werk je dan ook met mensen, of je bent in je vrije tijd vaak voor anderen in de weer. Het harde, meedogenloze zakenleven lijkt je niets. En dat is dan ook meteen de allergie van een zorgzaam persoon; iemand die hard en star is, of misschien zelfs een tikkeltje egoïstisch. Een valkuil voor een zorgzaam persoon is dat hij zichzelf vaak voorbij loopt en te weinig aan zichzelf denkt. In een relatie is het dan ook zaak dat je niet alleen voor anderen klaarstaat, maar ook af en toe aandacht schenkt aan je partner.

· Misschien ben je wel heel onafhankelijk. Misschien ben je het geworden, doordat je al een tijdje single bent, of misschien ben je het altijd al geweest. Een onafhankelijk persoon is gehecht aan zijn vrijheid, dat moge duidelijk zijn. Iemand die zich heel onderdanig opstelt, ligt niet direct lekker bij een onafhankelijk persoon. De valkuil als je onafhankelijk bent, is dat je doorslaat en zelfs een beetje dwars kunt worden. (Ik doe het niet omdat jij zegt dat het beter is/moet) . De uitdaging is dan, met name in een relatie, is om ook af en toe een beetje meegaand te zijn.

Jullie krijgen vast al een beter beeld van de kernkwadranten. En het is vrij logisch, dat het tegenovergestelde van jouw eigen karaktereigenschappen, vaak ook je allergie is. Echter, een allergie is dus ook altijd een uitdaging. Het is soms zaak om ook naar jezelf te kijken; wat kan ik doen, om te zorgen dat ik met deze persoon door een deur kan, vrienden kan zijn, of zelfs een relatie kan hebben. Geloof me, je zult versteld staan van jezelf en de ander, zolang je je er maar bewust van bent en …….daar is ie weer……. er samen over blijft praten.

Relatiebemiddeling helpt je vaak bij het zoeken naar de juiste match, iemand met de juiste karaktereigenschappen bij die van jou. Dat wil niet zeggen dat een relatie dan vanzelf gaat. Een relatie is keihard werken, met liefde, genegenheid en hartstocht als ultiem resultaat!

Neem nu de stap naar een gezamenlijke toekomst!!! Wil jij kennismaken met een leuke vrouw van 66 jaar uit de omgeving van Reeuwijk? pic.twitter.com/5J9NT1DsV4

Ongeveer een jaar geleden op Take2's Twitter via Twitter Web App