Relatiebemiddeling nieuwe stijl

‘Eigenlijk is het raar!’ zei een vriendin laatst tegen me. Ze was net opgekrabbeld na een heftige relatie. Zo eentje die spannend, leuk en verslavend is, maar snel opbrandt. Van zijn kant, tenminste.

Rare wereld

‘Wat is raar?’ vroeg ik. We zaten op een verwarmd terrasje met thee en een taartje. Dat laatste was bij wijze van troost. Wij vonden dat zij daar hard aan toe was, en ik deed mee uit solidariteit. Weg met de lijn.
‘Nou, stel je voor dat ik een tandarts zoek. Of een energiemaatschappij. Of een verzekeraar.’
‘Ja?’ zei ik.
‘Nou, dan ga ik toch niet gewoon maar hopen dat ik op een dag een goeie tandarts, energieleverancier of verzekeraar tegen het lijf loop?’
‘Nee, dat lijkt me niet,’ zei ik. Ik nam een hap van mijn taartje en kreeg slagroom op mijn neus.
‘Maar als ik op zoek ben naar een leuke mán…’ ze keek naar de muntblaadjes in haar glas.

We bleven even stil.

‘Ja, dat is eigenlijk héél raar!’ zei ik. ‘Een man die bij je past, die misschien je leven met je gaat delen… dat is nog wel iets anders dan een zorgverzekering of een telefoonabonnement. Je kunt niet even je contractje opzeggen omdat je een beter aanbod krijgt… Maf, eigenlijk, dat we dat allemaal zo’n beetje aan het toeval overlaten.’

‘En weet je,’ zei mijn vriendin. Ze keek streng naar haar roomsoes. Alsof het zijn schuld was dat ze een gebroken hart had. ‘Iedere bank heeft de dienst die bij jóú past. Elke verzekeraar heeft de polis die jóú de beste dekking biedt. Elke belshop heeft het abonnement dat bij jóúw levensstijl hoort! De adviseurs staan voor je klaar. Maar een partner mag je zelf zoeken. Niks advies. Bekijk het maar. Ga maar op een sportclub en hoop maar dat je de liefde van je leven tegenkomt. Of zoiets.’

We bestelden gewoon nóg een taartje.

Succesvol matchen

Later ontdekten we dat er meer mensen zijn die dat vinden. Zoals Ellen van Bree en Grace Mouthaan van Take2 relatiebemiddeling. Zij snappen als geen ander dat het eigenlijk een wonder is als je zomaar een leuke partner tegen het lijf loopt, met wie het op de langere termijn ook goed kan blijven. Zij hebben wél de aandacht, de kennis en het inzicht om jou persoonlijk te helpen bij het vinden van die partner. De partner die bij jóú past!

Hoe ze dat doen? Door te werken met een persoonsprofiel. Het gaat in een relatie echt niet om de kleur van je haar en de vorm van je wenkbrauwen. Hoewel een foto leuk is, kun je er niet echt aan zien of iemand bij je past. En natuurlijk kun je op de meeste sites wel een soort beschrijving achterlaten, maar dat je van koken houdt en graag op vakantie gaat, zegt ook nog niet zoveel. Daarom stelt Take2 een uitgebreid profiel samen, waaruit blijkt wie jij bent en wat jij in een partner zoekt. Op grond daarvan brengen de ‘huwelijksmakelaars’ van Take2 jou in contact met mogelijke partners.

Vroeger en nu

Huwelijksmakelaars? Nou, niet echt, natuurlijk. Misschien wil je niet trouwen, maar zoek je een andere relatievorm zoals samenwonen of een latrelatie. Misschien kunnen we beter het woord relatiemakelaars gebruiken. Maar het woord makelaar zegt wel precies wat we bedoelen: het gaat hier niet om de elektronische variant van een toevallige ontmoeting op straat of in een bar, maar om een zorgvuldig selecteren en samenbrengen van mensen. Werk zoals dat vroeger door een huwelijksmakelaar werd gedaan, maar dan professioneel, modern en – dankzij nieuwe inzichten en mogelijkheden – véél beter dan vroeger.

november 2016

www.take2.nl